Coiller-Bobinler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey

Elektronik sigaraya başladığınızda öğrenilecek pek çok terminoloji vardır ve bu, özellikle aynı şey için birden fazla kelime olduğunda kafa karıştırıcı olabilir. Buna ek olarak, genellikle e-sıvılardan tanklara ve pillere kadar her ürünün birkaç çeşidi vardır – burada, elektronik sigaranızın kalbine – coillerine (bobinlerine) bir göz atacağız.

Elektronik Sigara Bobini Nedir?

Coil (Bobin), bir e-sigaranın en önemli parçalarından biridir, işlevi, atomizer yada karuşunuzdaki e-likiti ısıtmak ve onu soluduğunuz buhara dönüştürmektir. Bunu nasıl yapıyor?

Emici malzeme (metal mahfazanın içinde görebileceğiniz pamuk parçası), atomizerinizi yada kartuşunuzu  doldurduğunuzda tankınızdaki sıvıyı emer.

Bobininizdeki tel (fitilleme malzemesinin içinde görebileceğiniz küçük metal spiral) pilden gelen güçle ısıtılır ve pil daha sonra fitilinizdeki sıvıyı buharlaştırmaya başlar.

Ağızlık (drip tip) bir çekiş yaptığınızda buhar, elektronik sigaranızın bacasından yukarı doğru hareket eder ve ağzınıza veya ciğerlerinize ulaşır.

Oldukça Basit, Değil mi?

Bobininizin metal kısmı, elektronik sigaranın işlevine bağlı olarak birkaç farklı metal tel türünden yapılabilir. Genellikle sadece paslanmaz çelik tel olsa da, çelik iyi bir iletkendir, ancak aynı zamanda ısıya dayanıklıdır, bu nedenle diğer bazı metaller kadar çabuk yanmaz.

Atomizer Kafası Nedir?

Bu biraz hileli bir soru – daha önce de belirttiğimiz gibi, aslında aynı şeyi ifade eden birkaç vaping terimi var. Püskürtücü kafaları, bobinle aynı şeydir – bunlar, sıvıyı buhara dönüştürmeye yarayan tankın değiştirilebilir parçalarıdır.

Farklı Bobin Çeşitleri Var mı?

Kısa cevap, evet var. Uzun cevap biraz daha karmaşık. Bobinler sadece markalar ve modeller arasında farklılık göstermekle kalmaz (buna birazdan değineceğiz), aynı zamanda birden fazla bobin içeren elektronik sigara kitlerine de sahip olabilirsiniz . Standart elektronik sigaralarınızın çoğu sadece tek bobindir, ancak çift bobin, dört bobin vb. Bu daha çok bobin yapımıyla ilgilenen Sub-Ohm kullanıcıları için bir “şey” olsa da, bu nedenle genel olarak konuşursak, bir bobini değiştirme süreci oldukça basittir ve yalnızca bir bobine ihtiyacınız olacaktır.

Kullanılan farklı malzeme türleri de vardır – tüm markalarda her ikisine de sahip olmayabilir, ancak iki tür vardır – normal tel bobinler ve seramik bobinler. İkisi arasındaki temel fark uzun ömürdür – seramik malzeme teli korur ve aynı zamanda ekstra fitil malzemesi görevi görür, yani seramik bir bobin bazen standart bir tel olandan daha iyi bir ömre sahip olabilir.

Standart Bobinler ile Sub Ohm Bobinler Arasındaki Fark Nedir?

Belirtildiği gibi – e-sigaranızın işlevine bağlı olarak alabileceğiniz bobin türleri arasında bir fark vardır – standart bobinler ve sub ohm bobinler. İkisi arasındaki fark, direnç ve kullandığınız vaping yöntemidir – standart bobinler daha yüksek bir dirence sahiptir, yani daha az şarj ve e-likit içlerinden geçer, Sub Ohm bobinler daha düşük bir dirence sahiptir, 1.0ohm’dan daha azdır, yani daha fazla akım geçebilir . Düşük ohm çalışır ve bunun içinde sub ohm (alt ohm) ismini almıştır.

Ohm Nedir?

Bunu açıklamak için biraz fiziğe ihtiyacımız olacak – basit bir ifadeyle, direncin ölçü birimidir. Direnç (veya bobininizdeki sayı) ne kadar büyük olursa, o kadar az yük geçebilir. Bunu açıklamak için kullanılan denklem şöyledir: I = V / R

‘I’ akımı, ‘V’ voltajı ve ‘R’ direnci temsil ediyorsa, voltajın ne zaman daha yüksek ve direncin (ohm) daha düşük olduğunu görebilirsiniz, bu nedenle akım daha güçlü olacaktır. Benzer şekilde, voltaj daha yüksek bir sayıya bölündüğünde (örn. sub ohm bobin yerine standart bir bobin) akım daha düşük olacaktır.

Gerçek dünyadan bir örnek olarak, bunu yoldaki arabalar gibi düşünün. Tek bir şeritte seyahat eden elli arabanız varsa, birbiri ardına gitmek zorunda kalacaklar. Bu, 1 ohm veya daha büyük bir bobinin nasıl çalıştığına benzer. Dört şeritli bir otoyolda aynı elli arabanız varsa, çok daha hızlı hareket edebilirler – bu, bir Sub Ohm bobininiz olduğunda (bir ohm’dan daha az bir direnç) olan şeydir.

Elektronik Sigara Deneyiminiz İçin Bu Ne Anlama Geliyor?

Sub Ohm vaping en çok DTL (doğrudan akciğere) vaping için uygundur – burada nefes alırken ağzınızda herhangi bir buhar olmasını atlar ve bunun yerine nefes verirken aromayı alırsınız.

Bu, pilinizin daha fazla güce ihtiyacı olduğu anlamına gelse de, birçok avantajı da beraberinde getirir:

Büyük buhar üretimi – bu, siz yemek hazırlarken mutfağınızı dolduracak kadar büyük bulutlar anlamına gelir.

Ayarlanabilir hava akışı – sub ohm bobinleri taşıyan cihazlarda havalandırma delikleri bulabilirsiniz. Daha geniş havalandırma, daha fazla buhar ve (bazen) biraz daha az tat anlamına gelir, havalandırmaları kapatmak ise tam tersi bir etkiye sahiptir.

Daha büyük bir etki – bununla, nikotinin daha fazla vurduğunu hissedeceğinizi kastediyoruz, bu nedenle bir sub-ohm vape kullanıyorsanız, daha düşük bir nikotin gücüne gitmek isteyeceksiniz.

Daha büyük cihazlar – Sub Ohm kalem vape kitleri alabilirsiniz , ancak en iyi modeller box modlarıdır. Biraz daha ağırlar ama size çok daha fazla seçenek sunuyorlar.

Kendi cihazınız ve bobininiz için en iyi numarayı seçmek söz konusu olduğunda, Sub-Ohm cihazları genellikle watt ve sıcaklık kontrolü ile birlikte gelir, genellikle e-sigaranız bir kılavuzla birlikte gelir ve genellikle bobinin üzerinde de yazılır.

Standart bobinler MTL (ağızdan akciğere) vaping için daha uygundur – daha düşük bir güçtür ve hala sigara içme hissini arzulayan insanlar için daha uygundur. Bu yöntem, e-sigaranızdan buharı çektiğinizde, ciğerlerinize çekmeden önce bir an ağzınızda oturmasına izin vermenizdir. Daha az buhara sahip olacaksınız (daha yüksek dirençli bobin nedeniyle), ancak bu yöntemden de bazı büyük faydalar elde edeceksiniz:

Daha soğuk buhar – bunun nedeni, cihazınızda daha az güç ve dolayısıyla daha az ısı dolaşmasıdır.

Daha fazla lezzet – evet, standart bir vape’ye sahip olduğunuzda (özellikle daha yüksek PG’li bir likit eşliğinde), e-likitiniz aromasını daha iyi tadabilirsiniz.

Daha küçük cihazlarda çalışırlar, onları cebinize daha kolay sığdırabileceksiniz, elinize güzelce oturuyorlar.

Daha verimli – daha yüksek dirençleri nedeniyle, aynı zamanda daha az e-likit ve pil gücü tüketirler, bu da tankınızın daha uzun süre dolu kalması ve çok sık şarj etmeniz gerekmemesi anlamına gelir.

Bobininizin Markasını/Modelini Bilmek

Bu kısım önemlidir – tankınız için yanlış bobini almak, yuvarlak bir deliğe kare bir çivi takmaya çalışmak gibidir. Markalar içinde bile, ihtiyacınız olan bobin, sahip olduğunuz cihaza bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Vape kitleri, başlamanız için ilk bobininizle (bazen iki) birlikte gelir – bu nedenle, ihtiyacınız olan kutuyu işaretleyin ve en iyi elektronik sigara deneyimini elde etmek için aynısını tekrar sipariş ettiğinizden emin olun.

Bobini Ne Zaman Değiştireceğimi Nasıl Anlarım?

Bunun için detaylı yazımızı okumak isteyebilirsiniz, Atomizer Coil Neden Yanar? Yanık Coil Nasıl Anlaşılır?

Çok kolay Bildiğiniz zaman bilirsiniz  🙂  ve bir bobini değiştirme zamanının geldiği oldukça açıktır. Daha az buhar üretimi elde edersiniz ve buna sonunda “yanmış tost” türünde bir tat eşlik eder (ki bu kulağa ne kadar hoş gelebilir ki) Bobininizin ne kadar süre dayanacağı, bir tel parçasının ne kadar uzun süreceğini sormak gibi bir şeydir – bu, vape’nizi ne kadar kullandığınıza, watt değerine ve kullandığınız e-likite bağlıdır, ancak genel süre 1 ila 2 haftadır. Birkaç basit teknikle daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olabilirsiniz, bu da bizi güzel bir şekilde bir sonraki noktaya getiriyor…

Coillerin yanması, elektronik sigara kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı bir problemdir. Bu problemle karşılaşıldığında aldığınız iğrenç tadın yanında iç atomizeriniz mahvolur ve bu da cebinizden çıkması gereken ekstra para anlamına gelir. Bu yüzden bu yazıda coillerinizi yanmaktan kurtarmanızı sağlayacak veya bu sorunla karşılaşma sıklığınızı azaltacak birkaç basit adımdan söz edeceğiz. Coilin Yanıp Yanmadığını Nasıl Anlarsınız? Eğer coil tamamen yanmış ise bunun farkına varmanız çok da zor olmayacak- çünkü yanık coil tadı kesinlikle fark edilmeyecek gibi değil. Eğer coiliniz az miktarda yanmış ise daha hafif bir yanık tadı alırsınız, bu noktada bir şeylerin yanlış gittiğini fark edebilirsiniz. Belirtelim ki yanık coil kullanmaya devam ederseniz zararlı kimyasallara maruz kalabilirsiniz, bu yüzden coili değiştirmenizde fayda var. Bazen yanık coili değiştirseniz bile hala yanık bir tat alıyor olabilirsiniz. Bazı durumlarda bu tat birkaç çekiş yaptıktan sonra geçerken bazı durumlarda ise geçmeyebiliyor. Böyle durumlarda ise elektronik sigara likidinizi değiştirmenizde fayda var.

Bobini Daha Uzun Ömürlü Hale Getirmek İçin Yapabileceğim Bir Şey Var mı?

Elbette var – yeni bobininizi taktığınız andan itibaren, ondan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmanın en iyi yolu onu hazırlamaktır. Çok yalındır, tek yapmanız gereken kullanmadan önce fitil malzemesine birkaç damla e-likit eklemek, böylece kuru kalmasını engelleyip ilk kullanımd ayanmasını engellersiniz.

Ardından, bobin güvenli bir şekilde tanka yerleştirildikten sonra, tankı e-likitinizle doldurun ve birkaç dakika dinlendirin. Pili etkinleştirmeden ağızlıktan birkaç kez çekmek de bobine daha fazla çekmeye yardımcı olacaktır. Bunu takiben daha düşük bir güç ayarıyla başlamanızı tavsiye ederiz ve pamuk daha doygun hale geldikçe gücü kademeli olarak artırabilirsiniz. Bu, kuru vuruşlar yaparak pamuğun yanmasını önlemeye yardımcı olur (elektronik sigaranızdan sıcak, metalik bir çekiş aldığınızda – hoş değil) ve pamuk yakmak yerine likit ile güzelce ısıtacağınız anlamına gelir.

Bobininiz için doğru güç ayarını kullandığınızdan emin olmak da önemlidir – bu genellikle bobinin kendisinde belirtilir ve optimum aralığın yanı sıra tüm aralığı (minimum ve maksimum watt) sağlar.

Sürüklemeler arasında bir mola vermek de yardımcı olur – özellikle Sub Ohm bobinlerinde, bir miktar sıvıyı yeniden emmek için biraz daha zamana ihtiyaç duyarlar. Özellikle öğle yemeğinde hızlı bir mola için dışarı çıktıysanız, farkına varmadan zincirleme elektronik sigara içmek kolaydır, ancak bobininize dinlenmesi için biraz zaman vermek, daha uzun süre dayanmasını sağlar ve aynı zamanda kuru vuruşlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Sıvı seçimi de önemlidir – daha yüksek PG seviyesine sahip olanlar ( 50VG:50PG karışımı arayın), daha ince bir kıvam olduğu için bobinlerden daha yavaş yanacaktır. Bir Sub Ohm vape’niz varsa, isterseniz daha yüksek bir VG seviyesine gidebilirsiniz ve bobin daha koyu bir sıvıyı tolere etmek için daha uygundur

Konuşmaya Başla...
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?