PG VG Likit Nedir Nasıl Kullanılır?

Eğer elektronik sigara kullanmaya başlamak istiyorsanız, muhtemelen e-likitlerin bileşenlerini de merak ediyorsunuzdur.

E-sigara terminolojisi ilk başlarda biraz kafa karıştırıcı görünebilir, bu yüzden bu makalede size en yaygın kullanılan, e-likit içerisindeki iki temel bileşenin arasındaki farkları anlatmaya çalışacağız: propilen glikol (PG) ve bitkisel gliserin (VG). Aşağıda yazılanları okumadan önce size konu hakkında genel bir bakış sunacak videoyu izleyebilirsiniz. İlginizi çekebilecek bir diğer yazımız “Kendin Yap Likit? Evyap? DIY? Nbase? Aroma? Nedir” isimli makaleyi okuyabilirsiniz.

Video Türkçe Çeviri

Tüm e-sigaraların sunduğu buhar e-likitten üretilir ve bu e-likit esas olarak propilen glikol (PG) ve bitkisel gliserin (VG) bileşenlerinden oluşur. Hem PG hem de VG zehirli olmayan organik bileşenlerdir ve genel itibariyle tüketim için güvenlilerdir. Aslında bu bileşenler ketçap, soda, dondurma, salata sosu gibi çeşitli gıdalarda veya kişisel bakım ürünlerinde gıda katkısı olarak yaygın biçimde kullanılır. İlk olarak propilen glikol (PG) bazlı e-likitler hakkında konuşalım. PG e-likitler, e-sigara veya daha küçük vaporizer kullananlar için harika bir seçimdir. PG bazlı e-likitler daha ince yoğunluğa sahiptir ve VG bazlı e-likitlerden daha az yapışkan madde üretir. Bu sayede e-likit, atomizer içerisindeki pamuk tarafından daha kolay emilir. Ayrıca bu, ısıtma telinin etrafında daha az yapışkan maddenin toplanacağı anlamına gelir. PG e-likidin aromasını etkilemez, tatsız ve kokusuz oluşu e-likidinizden alacağınız tadı maksimuma çıkartır. PG ayrıca tütün sigaralarında olduğu gibi boğaza daha güçlü vurur. Ancak propilen glikolün alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da bilinmektedir. Bu reaksiyonlar, boğazda karıncalanmalar veya vücudunuzun farklı noktalarında tahriş olarak kendini gösterebilir. Eğer PG elektronik sigara likit kullandıktan sonra herhangi alışılmadık bir semptom yaşarsanız PG likit kullanmayı bırakmanız ve bitkisel gliserine yönelmeniz daha iyi olacaktır.

Şimdi bir de bitkisel gliserini (VG) ele alalım. Daha önce hiç herhangi bir yerde insanlar e-sigara kullanırken çok yüksek miktarda çıkan buhar dikkatinizi çekti mi? İşte bu insanlar VG bazlı veya PG ve VG karışımı e-likit kullanıyorlar. VG yüksek miktarda buhar üretmenizi sağlar. VG e-likit buhar potansiyeli sebebiyle daha çok box modlarda kullanılır. VG, aromaları daha zor anlaşılır kılan daha tatlı bir yapıdadır ve PG bazlı e-likitlere göre boğaza daha az vurur. VGPG’ye göre önemli derecede daha yoğundur. Bu yüzden atomizer içerisindeki pamuk tarafından PG’ye oranla daha yavaş emilir. Ayrıca yapışkan madde üretip atomizeri tıkayabileceği için daha fazla temizlenmesi gerekir. Bazı VG kullanıcıları, VG bazlı likit kullandıktan sonra boğazlarında balgam oluşmasından şikayet eder. Yoğunluğundan dolayı, VG e-likitleri önemli ölçüde daha fazla buhar üretir ve alerjik reaksiyonlara veya tahrişe sebep olmaz.

PG ve VG’yi karıştırabilir misiniz? Evet.

Bu iki bileşeni karıştırmak oldukça yaygındır, VG ve PG’nin 60-40% veya 70-30% karışımı harika bir tat ile yüksek miktarda buhar üretebilir.

PG veya VG e-likit arasında seçim nasıl yapılır?

Elektronik sigara kullanıcıları e-likit tercihi konusunda fikir ayrılığı yaşamaktadır. Bazı kullanıcılar boğazda oluşan yoğun hissi aroma ve buhara tercih ederken, bazı kullanıcılar da daha hafif histen ve tatlı aromadan keyif alır. 

E-LİKİT İÇERİSİNDEKİ BİLEŞENLER

-likitler genel olarak 4 ana bileşenden oluşur: PG veya VG baz, nikotin, su ve gıda tatlandırıcısı.

Baz, nikotini ve aromayı yapısında bulundurur, böylece e-sigaranız yüksek miktarda buhar üretir.

Hem propilen glikol (PG) hem de bitkisel gliserin (VG) zehirsiz organik bileşenlerdir ve FDA tarafından tüketiminin güvenli olduğu belirtilmiştir. Hatta bu bileşenler çeşitli gıdalarda veya kişisel bakım ürünlerinde gıda katkısı olarak yaygın biçimde kullanılır. Örneğin ketçap içerisinde propilen glikol bulunur.

(Unutmayın ki farklı markalara ait e-likitlerin içerdiği bileşenler birbirleri arasında farklılık gösterebilir)

PG E-LİKİT

Önce, PG bazlı e-likitler hakkında konuşalım.

Daha ince yoğunluk: Propilen glikolün akışkan kıvamından dolayı, PG e-likit VG e-likitlere kıyasla daha ince yoğunluğa sahiptir ve atomizer içerisindeki pamuk tarafından kolayca emilir.

 Daha az yapışkan madde: Likidin daha düşük yoğunluğu aynı zamanda atomizerinizin ısıtma elementinde bitkisel gliserine göre daha az yapışkan madde oluşturur .

 Aromayı etkilemez: Propilen glikol tatsız ve kokusuzdur, bu yüzden hiçbir şekilde e-likidinizin tadını değiştirmez.

 Boğaza daha sert vuruş: Ayrıca güçlü şekilde nem çeken bir maddedir, bu yüzden kullanırken ağzınızı ve boğazınızı kurutabilir. PG, tütün sigaralarına benzer şekilde daha sert boğaza vuruş yaratır.

 Alerji riski: Eksi olarak, propilen glikol bazı elektronik sigara kullanıcılarında alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bunlar boğazda karıncalanma gibi hafif reaksiyonlar veya vücudun farklı noktalarında ciddi tahrişler olarak kendini gösterebilir. Eğer PG e-likit kullanırken alışılmışın dışında bir reaksiyon yaşarsanız bu likidi bırakmanızı ve VG likide geçiş yapmanızı öneriyoruz. Eğer gerek görürseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. 

VG E-LİKİT

Daha yoğun: Bitkisel gliserin, propilen glikole kıyasla önemli derecede daha yoğun bir bileşendir. Bu sebeple atomizer pamuğu tarafından daha yavaş emilir.

 Daha fazla yapışkan madde: VG e-likitler yüksek yoğunluğundan dolayı daha fazla yapışkan madde üretir, bu sebeple de atomizerinizi daha sık temizlemeniz gerekir.

 Daha tatlı: VG bileşeni, e-likidi kendiliğinden daha tatlı yapan aromaya sahiptir. Bu sebeple VG bazlı likit kullanılırken diğer aromaların fark edilmesi biraz zordur.

 Alerji riski: PG’nin kullanıcıların ağzını kurutabileceği bilinirken, bazı kullanıcılar da bitkisel gliserin bazlı likit kullandıktan sonra boğazlarında oluşan balgamdan yakınırlar. Bazı kullanıcılar PG bazlı e-likitler alerjiye sebep olduğu için VG bazlı likitlere geçiş yaparlar. VG bazlı e-likitler PG’ye kıyasla daha az alerjiye sebep olur.

 Daha az boğaz vuruşu: VG bazlı e*likit kullanırken daha az boğaz vuruşu elde edeceksiniz.

 Daha fazla buhar: Ek olarak, daha yoğun

PG VE VG’Yİ KARIŞTIRABİLİR MİYİM?

Evet karıştırabilirsiniz. 60/40% VG/PG karışıma sahip e-likit iyi miktarda buhar üretirken diğer yandan iyi bir tat sunar. Eğer beğendiyseniz 70/30% gibi karışım oranları da deneyebilirsiniz. Bu karışım oranı iyi bir boğaz vuruşu, iyi bir tat ve yüksek miktarda buhar üretebileceğiniz optimum değerdir.

 Bitkisel Gliserin (VG): daha fazla buhar, daha az boğaz vuruşu.

VG bazlı e-likitler yoğun ve tatlı bir yapıdadır. Yüksek miktarda buhar üretir. Tatlı yapıda olduğu için likidinize de tatlı bir aroma katar.

 Propilen Glikol (PG): daha iyi boğaz vuruşu ve aroma.

PG bazlı e-likitler daha az yoğundur ve VG bazlı e-likitlerin sunduğu boğaz vuruşundan daha fazlasını sunar. Bu sayede normal bir sigara içiyormuş hissi alabilirsiniz. Ayrıca PG bazlı e-likitler bazı insanlar için daha yüksek hassasiyet oranına sahiptir, yani bazı insanlar e-sigara içerken PG kullanamazlar. Yan etkileri genellikle hafif alerji semptomlarıdır.

PG Mİ YOKSA VG Mİ DAHA GÜVENLİDİR?

Hem VG hem de PG günlük hayatta kullanılan gıdaların içeriğinde bulunur ve FDA tarafından güvenli oldukları belirtilmiştir. Ancak bazı durumlarda propilen glikolün cilt döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlara neden olduğu gözlemlenmiştir.

 Bitkisel Gliserin (VG): daha fazla buhar, daha az boğaz vuruşu.

VG bazlı e-likitler yoğun ve tatlı bir yapıdadır. Yüksek miktarda buhar üretir. Tatlı yapıda olduğu için likidinize de tatlı bir aroma katar.

 Propilen Glikol (PG): daha iyi boğaz vuruşu ve aroma.

PG bazlı e-likitler daha az yoğundur ve VG bazlı e-likitlerin sunduğu boğaz vuruşundan daha fazlasını sunar. Bu sayede normal bir sigara içiyormuş hissi alabilirsiniz. Ayrıca PG bazlı e-likitler bazı insanlar için daha yüksek hassasiyet oranına sahiptir, yani bazı insanlar e-sigara içerken PG kullanamazlar. Yan etkileri genellikle hafif alerji semptomlarıdır.

Sonuç Olarak VG mi yoksa PG mi daha iyidir?

Cevap ikisi de değil. Dünyanın en iyisini elde edebilmek için iki bileşene de ihtiyacınız var. Bazı insanlar 100% VG, bazıları 100% PG, bazıları ise ikisinin karışımını kullanırlar.

Konuşmaya Başla...
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?